hits

Murerens skademelding!

Selv om jeg snart fyller femti så er det gledelig å vite at man likevel er for ung til å huske, eller å ha opplevd en bygningsarbeiders arbeidsdag, med den gode gamle "murer-pilsen".  Da jeg startet i tømrerlæra som ung hingst på 80-tallet, med pubertertsbart og pågangsmot som en skuppelløs tenåring, ja da var alle spor etter arbeids-pilsen som forduftet for solen, og verneombud med fokus på HMS var trendy..  Men denne historien som i den tid også ble publisert i fagforeningsbladet, er tidløs, og ikke minst, hysterisk morsom.

Les og le!

Jeg vil med dette svare på din forespørsel om nærmere opplysninger angående pkt.3 i min skademelding.

Jeg oppgir «dårlig planlegging» som årsak til ulykken. Du sier i ditt brev at jeg bør forklare mer fullstendig og jeg håper derfor at følgende detaljer vil være tilstrekkelig.

Jeg er tidligere murer av yrke. På ulykkesdagen arbeidet jeg alene på taket av et 5-etasjes nybygg. Da jeg var ferdig med jobben, oppdaget jeg at jeg hadde ca. 200 kg murstein til overs.

I stedet for å bære steinen ned for hånd, bestemte jeg meg for å fire steinen ned i en tønne ved hjelp av en talje, som heldigvis, var fast i bygningen i 5. etasje.
Etter å ha sikret tauet nede på bakken, gikk jeg opp på taket, svingte ut tønna å la steinen oppi. Så gikk jeg ned på bakken igjen og løsnet tauet samtidig som jeg holdt fast for å sikre en sakte og pen firing av de 200 kg med stein.

Som du vil se av pkt.2 i skademeldingen er min vekt 60 kg. På grunn av overraskelse ved plutselig å bli rykket opp i luften, mistet jeg selvkontrollen og glemte å slippe tauet. Selvfølgelig fór jeg nokså fort opp langs bygget. I nærheten av 2. etasje møtte jeg tønna som fór ned med en like imponerende fart. Dette forklarer kraniebruddet, de mindre skrammene og det brukne kragebeinet som er nevnt i skademeldingens del 3.

Bare noe forsinket fortsatte jeg min hurtige oppstigning og stoppet ikke før 2. ledd av fingre på høyre hånd satt inne i talja som er nevnt i 2. avsnitt av dette brevet. Heldigvis hadde jeg på dette tidspunkt gjenvunnet min åndsnærværelse og klarte å holde fast i tauet, til tross for den pinefulle smerten jeg nå begynte å kjenne. Men tønna med stein traff bakken omtrent samtidig og bunnen falt ut av tønna. Fri for vekten av mursteinene veide tønna nå ca. 20 kg. Jeg viser igjen til min egen vekt i pkt.2....!

Som du sikkert kan forestille deg, startet jeg nå en hurtig nedstigning langs bygningen. I nærheten av 2. etasje møtte jeg tønna som var på vei opp. Dette er grunnen til de to ankelbruddene, den brukne tanna og de alvorlige riftene i beina og underkroppen. Her begynte lykken å snu seg noe, sammenstøtet med tønna så ut til å ha sinket meg såpass at dette begrenset skadene da jeg falt oppi haugen med murstein og, heldigvis, brakk kun tre ryggvirvler.

Dessverre må jeg rapportere at da jeg lå der i smerter på mursteinshaugen, ute av stand til å bevege meg, og mens jeg betraktet den tomme tønna, 5 etasjer over meg, ble jeg igjen åndsfraværende og slapp dermed tauet ? med den følge at tønna igjen kom nedover i stor fart og traff meg i mursteinshaugen ? over brystet og nesa slik at resultatet ble 10 brukne ribben, brukket nese og inntrykket kjeveben ? som nevnt i skademeldingen del 4.

Etter denne så ulykkelige hendelse ? har jeg gått 90% invalid.

Med høyaktelse

Ola B. Olsen
Tidl. murer

NB! Husk vervekampanjen på facebook og muligeheten for å vinne premie!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Løvenstad

Løvenstad

49, Rælingen

NB! Siden må ikke forveksles med et reelt firma. Her kan dere følge hjemmebrygger´n og hobbykokken på vei mot ligagull og dagen derpå! Humor, fotball, øl, mat og slappe skuldre er mottoet for et renere og bedre liv! Bli gjerne med, og dere finner meg også på Facebook!

Kategorier

Arkiv