hits

Brygge øl? - Nybegynnerkurs for amatører!

La meg avklare en ting med en gang, dette er skrevet for, og på oppfordring fra andre helt «grønne» basert på mine egne erfaringer hva gjelder ølbryggerfaget så langt. Jeg er nærmest like fersk, men for å senke terskelen for alle som vurderer å lage sitt eget øl uten de helt store investeringer, og med kunnskap lik null.  For begynner man med det enkleste, ja da kan man kanskje ta steget videre etter hvert. Eller man kan bli dyktig på det enkle, for smaken er som baken.  For min påstand er, at det å brygge eget øl, er like enkelt som å lage Toro vaffelrøre!

Da jeg fikk ideen om å sette i gang, ja da oppdaget jeg at det er utrolig mye kunnskap om ølbrygging der ute, og jeg gikk meg dønn fast i alle gode råd og de som gladelig delte sin kunnskap. Så all takk til dere, men resultatet ble et halvt mislykket førsteforsøk fordi jeg forsøkte komprimere alle gode råd i det første ølet jeg satte. Så da var det bare å nullstille seg litt, så da valgte jeg å gå tilbake til leverandørens egen oppskrift og følge den.  Og for meg har valget falt på Coopers ølsett, de er enkle og faktisk ganske gode.

Så derfor skriver jeg denne "Ølbrygging for dummies" så kanskje flere lar seg friste til å lage sitt eget øl, når de ser hvor moro og enkelt det faktisk kan være.

Det første man gjør er å finne ut hvilken type øl liker du? Jeg liker best lyst øl, derfor skal jeg nå prøve Coopers Lager. 

Hva trenger du av utstyr for å komme i gang?

 

Da jeg startet opp gikk jeg til innkjøp av det som trengtes for å få satt ølet til gjæring,(fermentering) for siden det skal stå i ca 14.dager har du god tid til å skaffe deg resterende utstyr fortløpende. (Dette blir det en egen blogg om)

 • Gjæringsdunk 30.liter m/lokk og gjærlås
 • En lang rørepinne (plast eller stål)
 • En stor kjele som greit tar 5.liter
 • Målebeger til oechlevekt
 • Oechlevekt (brukes for måling til beregning av alkoholprosent)
 • Bryggrens (rengjøringsmiddel)
 • Svamp
 • Desinfiseringsmiddel (Eks. Sure San)
 • 3.litersmål er kjekt å ha
 • Temperaturmåler

Renhold!

 

Jeg ble av en mer erfaren ølbrygger fortalt at de tre viktigste tingene når det gjelder brygging, det var, hyggiene, hyggiene og hyggiene!  Derfor starter man med å gjøre rent dunken og alt verktøy som kommer i kontakt med ingrediensene, og bruk helst en svamp når du rengjør dunken for da unngår man små riper i plasten som man får ved å benytte børster eller andre hardere redskaper. Følg blandingsforholdet som er beskrevet på det rengjøringsmidlet du velger.  Selv benytter jeg Bryggrens. Når utstyret er rengjort må det desinfiseres.  Dette benytter man f.eks Sure San til og følger blandingsforholdet som er beskrevet på pakningen. Viktigheten av renholdet er så man slipper få infeksjon i ølet og det blir ødelagt.

Slik setter du ølet!

Nå som utstyret ditt er klargjort, kan du sette ølet.

 
(Lag deg gjerne en bryggerilogg, slik at du holder styr på hva du driver med)

 1. Fjern plasttoppen av Coopers-boksen (der ligger gjærpakken) og sett deretter boksen i varmt vann, slik at "sirupen" blir lettere og helle ut.
 2. Kok opp 4.liter vann, tilsett "sirupen" og det kokende vannet til gjæringsdunken og bland det godt.  Spar gjerne en skvett varmt vann for å skylle ut siste rest av boksen.
 3. Løs opp 1.kg vanlig sukker eller som jeg har brukt i dette tilfellet, 1.kg druesukker(Dextrose) i den varme blandingen.
 4. Fyll så opp med kaldt vann til 23.liter som er anvist til denne øltypen.
 5. NB! Dette gjøres før punkt 6. Benytt en desinfisert øse eller annet til å hente ut måleprøve til målebegeret og mål med oechlevekten og noter verdien for beregning av alkoholprosenten senere.(OBS! Ikke slå måleprøvene tilbake i dunken, da det er å anse som urent. i vasken med det.)  Rør hardt eller sett lokket på og rist dunken godt for å få inn litt luft til gjæren.
 6. Sjekk temperaturen og tilsett gjæren på ca 24.C eller lavere.
 7. Sett på gjærlåsen som du fyller med en skvett av desinfiseringsvannet, slik at om gjæringen blir kraftig er det rent ufarlig vann som evt. kommer ned i brygget, og man unngår infeksjon.
 8. Sett ølet til gjæring i 18 - 22.C i ca.14 dager.  Min erfaring så langt er 2.5 uker (20 - 21.C) eller om du kontrollmåler med samme resultat to dager etter hverandre.  Har du ikke mulighet til den temperaturen merk deg da at ved kaldere temperatur tar gjæringen lengre tid, og motsatt ved varmere.

Da er det bare å benytte ventetiden til å forberede seg på å tappe ølet over på flasker.

Håper denne har vært til hjelp og inspirasjon, og ønsker lykke til som ølbrygger!

Send meg gjerne en e-post eller melding via Facebookgruppen om du ønsker vite hvor jeg har handlet utstyr.

NB! Husk vervekampanjen på facebook og muligeheten for å vinne premie!

 

 

 

#nybegynner #ølkurs #bryggselv #ølbrygging #hjemmebrygg #coopers #lagerøl #ølelskere #enkelt #hjemmelaget #beer #ølblogg #blogger #blogg #matblogg #fotball #fotballøl #ølogfotball #matogøl #ølbrygging #liverpoolfc #YNWA #potten

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Løvenstad

Løvenstad

49, Rælingen

NB! Siden må ikke forveksles med et reelt firma. Her kan dere følge hjemmebrygger´n og hobbykokken på vei mot ligagull og dagen derpå! Humor, fotball, øl, mat og slappe skuldre er mottoet for et renere og bedre liv! Bli gjerne med, og dere finner meg også på Facebook!

Kategorier

Arkiv