hits

Bryggeriets luftige rosinboller!

Verdens luftigste rosinboller!

I dag skulle jeg atter bruke nok en søndagsmorgen på å sette en aldri så liten bolledeig, og oppdaget jo til min store forskrekkelse at bryggeriets superhemmelige bolleoppskrift var forsvunnet!

Jeg kastet meg over det smarteste jeg vet, og det er min smarttelefon, raske tastetrykk med overivrige pølsefingre og Google kunne stolt presentere alle sin svar på "luftige hveteboller".  Et raskt overblikk ga også meg svaret, DER! der var oppskriften min, heldigvis.  For hvilken skandale ville det vært om bryggeriets oppskrift ble borte.  Meeen, så oppdaget jeg at google presenterte en rekke andre linker som f.eks: "hvordan får jeg luftige boller, og luftig gjærdeig generelt." 

Forskertrangen våknet og etter et relativt kort studie oppdaget jeg at bryggeriets egen oppskrift kanskje ikke var så hemmelig likevel!?  For til min store overraskelse så jeg jo at alle oppskrifter på verdens luftigste boller var nærmest identiske!  Så hvorfor lurer så mange på hvordan man skal lage verdens luftigste boller?

Følg med, så skal jeg fortelle noe du egentlig har visst om hele tiden, for det handler kun om hvordan du velger å gjøre det.

Her er oppskriften på bryggeriets superhemmelige bolleoppskrift.  Og det fine er at den kan halveres, dobles osv ut fra eget ønske og behov.  Oppskriften under er nok til ca 20 store, deilige og luftige rosinboller.

Ingredienser.

 • 6 dl melk
 • 150 g smør
 • 1 pk tørrgjær
 • 1 1⁄2 dl sukker
 • 2 ts malt kardemomme
 • 1 kg hvetemel
 • 4 dl rosiner
 • 1 stk sammenvispet egg til pensling

 

Slik gjør du.

 1. Lunk opp 3.dl av melken og rør ut gjæren og tilsett en teskje med sukker
  (NB! La blandingen stå i 15-20.minutter så gjæren startet opp)
   
 2. Bland klart mel, sukker og kardemomme og tilsett gjærblandingen, spe i med resten av melken etter behov.  Og smøret som du alt har delt opp i terninger elter du inn i deigen, ja slutt med det jukset med å smelte det og blande det i sammen med gjær og melk.  Elt smøret inn i deigen, basta :)
   
 3. Så folkens, kommer det som virkelig er viktig, og det er eltingen.  Sett igang og elt, elt deigen i 15.minutter, og da mener jeg 15.minutter.  Sett klokka på smartelefonen, plugg musikk i ørene og elt til alarmen går.  For her vil man faktisk oppleve hvordan deigen endrer seg underveis.  Selv strør jeg rosinene utover benken mot slutten av eltetiden og elter rosinene godt inn i deigen.
   
 4. Hev deigen under plast eller glasshåndkle i minst 1.time, for her skal vi ikke ha noe 30-40.minutters tullball.  Vanlig romtemperatur i minimum EN time ;-)
   
 5. Del deigen i 20 like store deler. Eller gjør som meg, bruk en vekt og lag deler på ca 115-120.gram
   
 6. Rull ut runde og fine boller og legg de på en stekeplate dekket med bakepapir og dekk til med glasshåndkle og sett dem til heving (30 minutter).
  Selv benytter jeg hevefunksjonen i stekeovnen og lar dem stå til etterheving der.  Så har de en slik funksjon, bruk den!
   
 7. Så kommer nok et snedig triks, lag det du skal pensle med.  Visp opp et stort egg, og visp det skikkelig og luftig, visp deretter inn en liten skvett melk i egget.
   
 8. Når bollene er klare for steking, pensle dem og stek dem i 6 - 8 minutter midt i ovnen  på 220 °C 

Når bollene er ferdig stekte, pensle dem med bare melk med en gang de er tatt ut av ovnen, da får de en myk og delikat konsistens på ytan, som dom sier hos søta bror.


Legge bollene over på en rist og la dem avkjøles så lenge du klarer holde fingra unna!

NB! Husk vervekampanjen på facebook og muligeheten for å vinne premie!

#baking #gjærbakst #hveteboller #rosinboller #luftigbaks #matblogg #ølblogg #humor #bakeblogg #oppskrifter #matogøl #potten #blogg #blogger #farbaker

2 kommentarer

Charlotte

05.11.2017 kl.12:53

De ser utrolig gode ut! Tar gjerne en bolle jeg :)

Løvenstad

05.11.2017 kl.14:32

Var veldig bra de ??Charlotte:

Skriv en ny kommentar

Løvenstad

Løvenstad

49, Rælingen

NB! Siden må ikke forveksles med et reelt firma. Her kan dere følge hjemmebrygger´n og hobbykokken på vei mot ligagull og dagen derpå! Humor, fotball, øl, mat og slappe skuldre er mottoet for et renere og bedre liv! Bli gjerne med, og dere finner meg også på Facebook!

Kategorier

Arkiv