hits

Vinens historie!

Siden jeg har presentert litt om øl er det på sin plass med en liten historisk vandring i vinens historie!

Vinens historie spenner over tusener av år tett knyttet til historien vedrørende landbruk, matkunst, sivilisation og mennesket selv. Vinens historie konsentrerer seg spesielt om området omkring Middelhavet.

Kjemiske undersøkelser av en gammel persisk krukke tyder på at vindyrking fant sted for ca 5500 år siden. Krukken ble funnet under utgravninger i Zagro-bergene i det vestlige Iran og stammer fra den sumeriske Uruk-sivilisasjon. Det er et samfunn fra tiden før bronsealderen, som handlet med kobber og verdifulle stener med Afghanistan og andre dele av Iran. I bunnen og langs et område av veggen på innsiden, har krukken en plett som tyder på at det har vært lagret væske i den. Pletten inneholdt garvesyre og vinsyre. Krukken har også en liten åpning direkte ovenfor pletten, ? noe som var alminnelig anvendt for å forhindre, at den skulle revne ved ettergjæring. I nærheten av krukken ble det også funnet drikkebegre og et stort lerfat, som kan ha vært brukt til at oppbevare druer. Israelske forskere har funnet forkullede vinranker og druesten, som er dateret til cirka 3500 år før Kristus. Nærmere undersøkelser av dette funn viser, at det ble dyrket druer på samme tid som krukken stammer fra.

Således har også nomadefolk gjæret ville druer og bær til vin. Ved overgangen til ågerbruk har vinplanten sammen med fiken og oliven sannsynligvis hørt til de første ville planter, som ble dyrket. Opprinnelsen til ordet 'vin' er ikke helt klar. I første omgang er ordet en avledning av det latinske vinum, hvilket igjen stammer fra det greske oinos (hvorav ordet ønologi også stammer). Lengre tilbake kan vi ikke spore ordet. Vi vet dog, at vinens historie begynte i det østlige middelhavsområde og Kaukasus, men også at vinen først for alvor ble dyrket i faraoenes Egypt. Først her ble en vinbruksteknik og vinification utviklet mer nøyaktig, og som skulle vise seg at holde i årtusener.

#potten #historie #vin #druer #vinkjeller #vindyrking #vinogmat #rødvin #hvitvin #vinblogg #ølblogg #ølogvin

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Løvenstad

Løvenstad

49, Rælingen

NB! Siden må ikke forveksles med et reelt firma. Her kan dere følge hjemmebrygger´n og hobbykokken på vei mot ligagull og dagen derpå! Humor, fotball, øl, mat og slappe skuldre er mottoet for et renere og bedre liv! Bli gjerne med, og dere finner meg også på Facebook!

Kategorier

Arkiv