hits

Løvenstads egen bringebær-cider!

Selvfølgelig måtte det komme et prosjekt på bringebær-cider.  For oppe i hue så er det en smak som virkelig kan bli bra, om en klarer å få det til.  Etter mye om og men, og hit og dit falt jeg til ro på et utgangspunkt til oppskrift.  Det som er utfordringen er jo at å lage cider gjerne er forbundet med tålmodighet og tid.  Det er liksom begrenset for hva man får justert på før man vet hva man evt. skal justere.  Det betyr vel i praksis at det først er til sommeren, eller tidlig høst før man kan kaste seg over oppskriften med nye ideer og justeringer.  Men uansett, her er et lite innblikk i hva jeg har satt i gang for øyeblikket, og som for tiden står og putrer som ville fy i bryggeriets kjellerlokaler.

Oppskriften er like enkel som jeg innbiller meg den er genial, men det får tiden vise.  Er jo begrenset med hvor mye kunnskap og erfaring jeg til nå har klart å fylle knollen med, men jeg er optimist.  Etter å ha tråla Google etter oppskrifter fant jeg ut at de fleste gjerne har en eple-juice som base, men jeg ville gå mine egne veier.  Og veien gikk til Coop-Extra og frysedisken.  Da jeg forlot butikken hadde jeg tømt disken for frosne bringebær og hjem til brygger-gryta gikk ferden.  Det som er kjøpt inn til jul ,ja det skal gå med til jul. 

Vel hjemme fylte jeg gryta med bær og vann slik at vannet aaaakurat dekket bæra.  4.kg frosne bringebær som sakte men sikkert tinte og kokte opp.  Bærene lot jeg småkoke i ca. 30.minutter mens jeg rørte og mosa dem med en sånn potet-stappe-stapper.. He he, si det igjen dere: "potet-stappe-stapper".  Ok det får holde, glem potetene nå, vi skal lage bringebær-cider!

Så var det å sile ut saften som best det gikk, og gikk, ja det gjorde det.  Fem liter nydelig saft lå plutselig og skvulpet i bøtte-bunn, og som en herlig duft.  Optimismen steg i takt med aromaen som spredte seg lystig i kjelleren, og tankene gikk til varme sommerkvelder med sprudlende frisk cider i glasset.  Men tilbake til virkeligheten, cideren må ha sødme, og da gikk jeg for to flasker med FUN LIGHT bringebær-saft og deretter ble OG-målt slik at vi fikk en formening om hvor dette bar med tanke på fremtidig fyllesyk morgen med skallabank og bringebærrød tunge.  OG ble 1.020 og da ble det foretatt en lynrask kalkulering med mattekunnskaper fra grunnskolen i Råde.  Her må vi ha mer mat til gjæra.  2.5kg druesukker fant veien opp i herlighetene og fylte på med vann til 20.liters-merket var nådd.  OG viste nå rundt 1.052 (selvfølgelig på en prikk hva jeg tidligere kalkulerte) og de som også gikk på skolen i Råde har alt regnet ut at vi da snakker om et ferdig produkt på 6 - 7%, alt avhengig av hvor mye gjæra eter opp. Men vil tro den ender på en FG rundt 1.010 - 00. 

En rask måling av fludiumets temperatur ble gjort, og gjærnæring og gjær tilpasset formålet cider ble tilsatt og på med lokk og inn på bryggerrommet med dunken. 

Og som nevnt, der står den da og putrer jevnt og trutt, mens alle bryggeriets ansatte og investorer venter i andeløs spenning!

Med foreløping cider-hilsen fra Løvenstad!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Løvenstad

Løvenstad

49, Rælingen

NB! Siden må ikke forveksles med et reelt firma. Her kan dere følge hjemmebrygger´n og hobbykokken på vei mot ligagull og dagen derpå! Humor, fotball, øl, mat og slappe skuldre er mottoet for et renere og bedre liv! Bli gjerne med, og dere finner meg også på Facebook!

Kategorier

Arkiv